olvaneja

corpori

Olvaneja: primer concurs de fotografia slow per a la creació de postals.

Olvan i Cal Rosal, el Berguedà. Estiu i tardor 2008.
Un projecte de l’associació i l’Ajuntament d’Olvan amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Al municipi d’Olvan l’estiu del 2008 es va suggerir un nou neologisme: olvanejar. La iniciativa va prendre la forma d’un concurs de fotografia slow per a la creació de postals.

El concepte slow desafia la lògica de la velocitat contemporània i dóna lloc a termes tan coneguts com slow food o slow cities. La filosofia slow és una manera de posar entre parèntesi la rapidesa, la immediatesa, en favor de la lentitud per recuperar el plaer del sentit del temps. Olvan va connectar la idea de la lentitud amb la fotografia i va ser l’escenari d’una trobada en la qual totes les persones van poder captar amb les seves càmeres durant tot un dia l’esperit, l’ànima, d’Olvan. Això va suposar un ritme temporal pausat, un criteri lent que ajudà a captar els elements essencials del municipi. D’aquesta manera, olvanejar va esdevenir també una forma col·laborativa de re-construir la imatge del municipi.

Les imatges capturades han format posteriorment part d’un catàleg lliure d’imatges d’Olvan. Les instantànies més rellevants han adoptat la forma de postal, de manera que la imatge externa del municipi depengués de la lectura de les persones que hi van participar.

Imatge, slow, participació. La suma subtil de paraules clau que van donar lloc a un projecte honest i innovador, on la creativitat va compensar les grans inversions.

Aquest projecte va ser l’inici d’una sèrie d’iniciatives en clau slow que han tingut lloc al municipi any rere any relacionades amb la fotografia, els jocs de carrer i la difusió del patrimoni. Totes elles vetllen per la continuitat del verb olvanejar.

[+ info]

Para, respira, admiraEl meu somni s'ha fet realitatLa fontÉs vidaEl pas del tempsEmpremptes del passat
CasalotSensacionsEsperant el mossèn a la frescaPont d'Orniuescriu-memirades a l'exposició